недеља, 20. јул 2014.

Zahar Prilepin „Crni Majmun“

Izdavač DRASLAR PARTNER; prevod Radmila Mečanin

Ruski pisac (rođen 1975 u Rjazanjskoj oblasti, diplomirao književnost na Filološkom fakultetu Nižegorodskog državnog univerziteta, radio kao fizički radnik , bio komandant OMONA – Odeljenja policije za posebne namene, učestvovao u ratnim dejstvima u Čečeniji, sada radi kao novinar), predstavnik novog realizma u ruskoj književnosti. Napisao knjige Cipele pune vruće votke, Sanjka, Leonid Leonov, Došao sam iz Rusije, Terra Tartarara, Osmica i sačinio pet antologija. Laureat je brojnih ruskih i inostranih nagrada. Roman Crni majmun dobio je 2011. nagradu za najbolji fantastični roman.

U ovom romanu, novinar, opterećen porodičnim problemima, se upušta (po zadatku redakcije) u istraživanje problema agresivnosti i surovosti kod dece. Namera mu je da o tome napiše knjigu ali i ne sluti da će se na tom putu naći na tački gde više neće moći da razlikuje svet stvarnih dešavanja od sveta legendi o maloletnočkim krvavim pohodima i zverskim ubistvima stanara ulaza zgrade u jednom ruskom gradiću. Slušaće priču o malim, krvoločnim ubicama – vojnicima u Africi. Tumaraće po oglednim labaratorijama u kojima se stvaraju bezosećajna mlada bića za ko zna koje projekte. Paklene projekte. Sabijenom rečenicom, Prilepi nam daje prikaz ruske sumorne svakodnevice prepune sivila, zagušljivosti, sudbinske prepuštenosti, neke tuposti zagledane u nebesa (začudna ruska osobina). Istraživanje ga može odvesti u sopstveno ludilo ili u spoznaju u kakvom zastrašujućem svetu živimo.
Osvrnemo li se oko sebe, videćemo da zaista živimo u svetu poremećenih vrednosti, videćemo mlade ljude koji u svom odrastanju nemaju za šta da se uhvate te zapadaju u surovost ili tupost. U izvesnom smislu, ovoja knjizi predhode  Barnsova Paklena pomorandža (1985), i Goldingov Gospodar muva
Surova i otrežnjujuća knjiga pisana rukom majstora detalja i ubedljivog prikaza savremene ruske stvarnosti, čarobne i u svom sivilu.