четвртак, 9. јун 2016.

Teri Iglton u Filozofskom teatru

Foto: HNK
Gost Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bio je 7. aprila jedan je od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa, britanski intelektualac Teri Iglton (Terry Eagleton), a povod je 400-godišnjica smrti Viljema Šekspira (William Shakespeare).
Iglton je održao predavanje “Šekspir i priroda tragedije” i razgovarao s domaćinom Filozofskog teatra Srećkom Horvatom i publikom.
Predavanje možete preslušati na sajtu Hrvatskog radija, na adresi: http://radio.hrt.hr/data/aod/1_Program/20160417_-_SPECIJALNA_EMISIJA_(21580787).mp3

Igltonovo gostovanje je održano u sklopu globalnog programa povodom jubileja “Shakespeare Lives” kojim se tokom 2016. godine, slave njegova dela i uticaj na kulturu, obrazovanje i društvo.
Teri Iglton je rođen u radničkoj katoličkoj porodici irskog porekla, a studirao je u Kembridžu i predavao na univerzitetima u Oksfordu i Lankasteru.
Autor je četrdesetak knjiga u području komparatistike i kulturologije, a njegova “Književna teorija” prodata je u više od 750.000 primeraka.
Iglton se u dosadašnjem radu bavio iščitavanjem i minucioznim analizima Šekspirovih dela kao što su “Makbet”, “Otelo”, “Hamlet”, “Mletački trgovac”, “Ričard II", “Henri IV”.

Нема коментара:

Постави коментар