четвртак, 26. март 2015.

Књиженство: женске робинзонијаде

Пре читаоцима је  четврти број Књиженствa, часописa за студије књижевности, рода и културе, покренутог у оквиру истраживачког пројекта Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године који финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
Први текст у овом броју посвећен је женским робинзонијадама, као занимљивом искораку из жанра пустоловних романа „за дечаке“.  
Потом следи сегмент рубрике о женској књижевности и култури који чине историјски преглед дубровачких књижевница; текст о слепој певачици запамћеној као Слепа из Гргуревца и својеврсном митотворству овог женског рапсода; о првој књизи Еустахије Арсић; о Милици Стојадиновић и њеноj одбрани статуса списатељке, као и текст о еротским елементима у поезији Драге Дејановић. Следећи текст је посвећен роману Јелене Димитријевић Нове, а у питању је уметничко тумачење овог дела – реч је, наиме, о драми коју је написала студенткиња славистике на Универзитету у Познању и коју су на српском језику извеле њене колегинице. Из Торуња, такође у Пољској, долази и наредни текст који говори о женским причама о страдању на Голом отоку. Тематски фокуси претходних бројева – ратови и револуције и периодика – настављају се и у овом. После рада у ком је представљен први роман Ребеке Вест Повратак ратника, следи текст о раним критикама ове модернисткиње из канона „у сенци”. У наредном тексту реч је о перцепцији Првог светског рата у једном шпанском феминистичком часопису, а следи текст посвећен југословенском илустрованом магазину Жена и свет (1925–1941). Ову рубрику закључују есеј о Златној бележници Дорис Лесинг и текст о перцепцији родно осетљивог језика у преводима на српски језик.

Број можете читати на http://www.knjizenstvo.rs/magazine.php?category=49